Як працює система пультової охорони об’єктів  

0
87

Одне з найрезультативніших сучасних рішень безперервного забезпечення безпеки нерухомих об’єктів (будинків, квартир, офісів, виробництв, складських приміщень тощо). Типова конфігурація автоматизованого комплексу пультової охорони проста і включає в себе три основні процеси.

Автор: Сергій КРАВЧУК, провідний технічний фахівець групи компаній СТЕЛС-1

АЛГОРИТМ РОБОТИ СИСТЕМИ

  • Система оповіщення (охоронно-тривожна та/або пожежна сигналізація) – постановка об’єкта в режим «ОХОРОНА», активація основних і допоміжних датчиків-сповіщувачів, наприклад, руху, відкриття дверей, контролю руйнування скляних прорізів, витоку газу, води, задимлення та інших;
  • Цілодобовий моніторинг – оперативна чергова частина в режимі реального часу автоматично отримує інформацію про ситуацію на об’єкті, що охороняється, в разі надзвичайної ситуації чергові невідкладно сповіщають клієнта, за необхідності – групи реагування, правоохоронні органи;
  • Групи швидкого реагування – прибувають на об’єкт, що охороняється в максимально короткий термін для запобігання протиправним діям проти людей, а також майна, затримання правопорушників і їх передачі правоохоронним органам.

За матеріалами авторської експертної публікації в Журналі головного інженера №11 (2018)

Зазвичай впровадження такої системи передбачає укладення договору підприємства з охоронною компанією про надання відповідних послуг – цілодобового моніторингу, сповіщення та швидкого реагування на надзвичайні події (несанкціоноване проникнення на об’єкт, загоряння тощо). Також оперативні чергові безперервно отримують відомості про працездатність всіх елементів систем сповіщення, встановлених на об’єкті (центрального блоку-контролера, датчиків, електроживлення та інших), що дозволяє адекватно реагувати на будь-які апаратні збої.

Можлива також побудова автономної, незалежної від підрядників, системи реагування на НС. Це більш витратний варіант, за якого системи охоронно-тривожної та/або пожежної сигналізації пов’язані не з черговою частиною охоронної компанії, а з заздалегідь сформованими, навченими і чітко проінструктованими співробітниками (якщо йдеться про охорону підприємства). При цьому неминучі додаткові витрати на технічне оснащення чергової частини, але сам алгоритм роботи системи, по суті, не змінюється.